Δευτέρα-Τετάρτη 9:00-13:00, 16:00-19:00, Πέμπτη 9:00-13:00, Παρασκευή 9:00-13:00, 16:00-19:00

Κλινική Στοματικής Χειρουργικής & Εμφυτευματολογίας

Δρ. Απόστολος Ν. Ηλιάδης

Ειδικός Στοματικός Χειρουργός & Εμφυτευματολόγος

Στοματική Χειρουργική

Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται μια σειρά από χειρουργικές διαδικασίες που αφορούν αποκλειστικά την ειδικότητα της Στοματικής Χειρουργικής η οποία περιλαμβάνει τη χειρουργική παθολογία και την εγχειρητική των νοσημάτων του στόματος που δύνανται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά στα πλαίσια παροχής της οδοντιατρικής περίθαλψης και κυρίως σχετίζεται, χωρίς φυσικά να περιορίζεται, στα κάτωθι:

  • Εξαγωγές δοντιών (εγκλείστων ή μη) ή υπολειμματικών ρίζων, με κλειστή ή ανοιχτή – χειρουργική μέθοδο, π.χ. χειρουργική εξαγωγή φρονιμητών,
  • Χειρουργικές θεραπείες που σχετίζεται με την ορθοδοντική θεραπεία (π.χ. εξαγωγή ή αποκάλυψη κυνοδόντων),
  • Χειρουργική του περιοδοντίου (π.χ. επιμήκυνση μύλης, εκτομή ριζών),
  • Περιακρορριζική χειρουργική (ακρορριζεκτομή με ή χωρίς ανάστροφη έμφραξη),
  • Οδοντογενείς και άλλες χειρουργικές λοιμώξεις του στόματος,
  • Οδοντοφατνιακό τραύμα (π.χ. κατάγματα δοντιών),
  • Χειρουργική αντιμετώπιση κυστικών ή καλοηθών βλαβών του βλεννογόνου του στόματος και των γνάθων,
  • Χειρουργική αντιμετώπιση οδοντιατρικών ασθενών με βεβαρεμένο ιατρικό ιστορικό (π.χ. λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων κτλ.)
  • Χειρουργική αντιμετώπιση των νόσων των ούλων σε δόντια ή εμφυτεύματα.
  • Πλαστική χειρουργική του βλεννογόνου του στόματος, των γνάθων και των χειλέων.

Φρονιμήτες

Οι 3οι γομφίοι (φρονιμήτες) ολοκληρώνουν την διάπλαση τους και ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα στην ηλικία των 18-24 ετών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίσουν και σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς την μορφολογία τους και την φορά ανατολής τους. Πολύ συχνά, στην περιοχή όπου φυσιολογικά προβάλλουν οι 3οι γομφίοι, έχουμε έλλειψη χώρου, γεγονός που οδηγεί στην έγκλειση του δοντιού και τη μη ανατολή του στη στοματική κοιλότητα. Ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται, προκαλούν και αντίστοιχα προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η, λόγω θέσης, ανεπαρκής υγεινή της περιοχής, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στην μόλυνση και φλεγμονή (περιστεφανίτιδα) και στην ανάπτυξη πόνου, ερυθρότητας, καθώς και γενικότερων συμπτωμάτων, όπως πόνος στο αυτί, στον λαιμό και στο κεφάλι. Ειδικά στην περίπτωση όπου τμήμα της μύλης του δοντιού έχει εμφανιστεί (σε αυτή την περίπτωση ο φρονιμήτης ονομάζεται ημιέγκλειστος), η κατακράτηση τροφών και μικροβίων είναι ευκολότερη και η εμφάνιση περιστεφανίτιδας πιο πιθανή.

Στην περίπτωση που η φορά του δοντιού δεν είναι προς το μασητικό επίπεδο, αλλά έρχεται προς τα εγγύς, μπορεί να προκαλέσει τοπικά προβλήματα στον 2ο γομφίο, τα οποία είναι ο τερηδονισμός του, αλλά και η καταστροφή του οστού που τον στηρίζει, με αποτέλεσμα την μακροπρόθεσμη εμφάνιση προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η προς τα εμπρός κλίση του φρονιμήτη προκαλεί ''σπρώξιμο΄΄των δοντιών, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί συνωστισμός, ειδικά στην πρόσθια περιοχή, οπότε προβαίνουμε σε προληπτική αφαίρεσή του.

Στοιχεία Επικοινωνίας

64 Βασιλέως Κωνσταντίνου Α',

Petrakis Royal Business Center,

2ος 'Οροφος, Γραφείο 201,

3076 Λεμεσός, Κύπρος

eliadesapostolos@gmail.com

Τηλ: 25256600

Φαξ: 25256602

www.oralcareclinic.com.cy

Χάρτης